Rolada ze szczupaka
szczupak - 80 dag (lub inna ryba)
wywar:
woda – 2 l
odpadki rybne
włoszczyzna bez kapusty - 20 dag
listki laurowe - 1-2 szt.
ziele angielskie - 4-5 ziaren
masa rybna:
mięso z ryby
bułka - 5 dag
mleko – 1/2 szklanka
kasza manna – 1 łyżka
cebula - 2 szt.
tłuszcz – 1/2 łyżki
masło – 1-2 łyżki
jajko - 1 szt.
sos jarzynowy:
różne warzywa - 25 dag
masło – 2-3 łyżki
mąka – 2 łyżki
wywar z ryby
sól, pieprz
Rybę oczyścić, opłukać, odcisnąć z wody, zdjąć skórkę, odfiletować. Kręgosłup starannie obrać z mięsa. Z oczyszczonej i opłukanej włoszczyzny, skóry, kręgosłupa, przypraw, wody ugotować wywar, posolić.
Przygotować masę rybną: bułeczkę namoczyć w mleku odcisnąć Cebulę obrać, pokroić, udusić na tłuszczu (2 dag). Mięso, bułkę, cebulę przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać jajo, sól, pieprz, kaszę mannę, 3—4 łyżki mleka lub wody. Wyrobić starannie na pulchną masę.
Płócienną serwetę lub gruby pergamin (odpowiedniej wielkości) zmoczyć, posmarować masłem, włożyć masę rybną uformowaną w wałek. Zawinąć ciasto w serwetę, owiązać sznurkiem oba końce i przewiązać przez środek wałka. Do garnka wlać wywar, zagotować. Rybę ułożyć na wkładzie, włożyć do wrzącego wywaru. Gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Różne warzywa oczyścić, opłukać, pokroić w paski zalać niewielką ilością wrzącej wody, ugotować. Z mąki i masła przygotować zasmażkę, rozprowadzić zimnym wywarem z ryby, zagotować. Dodać gotowane jarzyny i pokrojoną w paseczki włoszczyznę z wywaru, posolić, dodać pieprz (można dodać kilka łyżek śmietany). Ugotowaną roladę rozwinąć z serwety, pokroić w skośne plastry grubości 1 cm. Polać sosem jarzynowym. Roladę można podawać z ziemniakami i sosem chrzanowym, pomidorowym, koprowym, grzybowym, korniszonowym oraz ćwikłą i ogórkami.
W ten sam sposób można przygotować dorsza lub sandacza.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz