Ryba duszona z chrzanem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
ryba (filety) - 80 dag
tarty chrzan - 10 dag
mąka – 3 łyżki
śmietana – 1/2 szklanki
tłuszcz
sól, cukier
ocet lub kwasek cytrynowy
Przygotowanie:
Filety pokroić na porcje, posolić, oprószyć mąką. Obsmażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron. Usmażone porcje ryby ułożyć na patelni, dodać 1/8 l wody. Dusić na bardzo słabym ogniu około 20—25 minut. Pod koniec duszenia wlać śmietanę z chrzanem, przyprawić do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny lub octem, dusić kilka minut.
Podawać z ziemniakami i surówką.
Ryby z których można przygotować potrawę: karp, dorsz, szczupak, sandacz karaś)
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz