Pierogi z kiszonej kapusty
nadzienie:
80 dag kapusty kiszonej
1 cebula
4 dag tłuszczu
2-3 łyżki tartej bułki
ciasto:
35 dag mąki
1 jajo
sól
około 1/8 l wody
4 dag tłuszczu do polania
Kapustę ugotować w małej ilości wody, odcisnąć, posiekać lub zemleć w maszynce. Cebulę pokroić w drobną kostkę, usmażyć na jasnozłoty kolor. Dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Zagnieść ciasto na pierogi.
Mąkę przesiać, wbić jajo, dodać sól, zagnieść wolne ciasto. Z ciasta zrobić wałeczek, odcinać równe kawałki, z których należy formować kulki. Kulki rozwałkować na placuszki (ok. 5 cm).
Na środek każdego kłaść łyżeczką nadzienie, składać na pół, zlepiać brzegi dokładnie i mocno, uważając, aby nadzienie nie dostało się między brzegi (pierogi wówczas łatwo pękają i rozgotowują się). Gotować w dużej ilości osolonej wody. Wyjmować łyżką cedzakową, przelać gorącą wodą, osaczyć.
Ugotowane pierogi, polać masłem lub topioną słoniną
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz