Naleśniki z kremem waniliowym

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
krem:
4 żółtka (lub 2 żółtka i 1 jajo)
1/3 l mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
10-12 dag cukru
wanilia (lub cukier waniliowy)
Dodatkowo: masło lub olej do smażenia

Przygotowanie: 

Przygotować krem: zagotować mleko. Żółtka utrzeć z cukrem, mąką ziemniaczaną i wanilią na pulchną masę. Wlewać po trochu wrzące mleko ciągle mieszając. Włożyć naczynie z masą żółtkową do drugiego naczynia z gorącą wodą. Ubijając zagęścić na parze (gęstość śmietany). W czasie podgrzewania uważać, aby żółtka się nie ścięły.
Przygotować ciasto i usmażyć naleśniki. Naczynie żaroodporne posmarować masłem, układać naleśniki przekładając kremem. Naleśniki wstawić do nagrzanego piekarnika na 20—30 minut i zapiec.
Podawać ciepłe zaraz po upieczeniu, posypane cukrem.
Naleśniki można przekładać na przemian kremem i surowymi jagodami (poziomki, maliny). Wówczas należy przygotawać gęściejszy krem i nie zapiekać, a tylko mocno zagrzać w piekarniku i zaraz podawać.

pysznie.pl