Polędwica po angielsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
polędwica wołowa - 70 dag
tłuszcz - 5 dag
mąka - 1 łyżka
masło - 3 łyżki
sól
Przygotowanie:
Polędwicę wypłukać, zbić lekko, uformować krótki, ale gruby kawałek, posolić, oprószyć mąką. Rozgrzać tłuszcz i na dużym ogniu szybko zrumienić polędwicę ze wszystkich stron. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika i piec 10—15 minut, polewając, co kilka minut tłumaczem od pieczenia. Gdy przy nakłuciu mięso wydziela już jasnoróżowy pokroić w poprzek włókien na cienkie, szerokie plastry. Do tłuszczu dodać masło, rozgrzać i polać nim pokrojoną polędwicę.
Podawać z ziemniakami, frytkami, różnymi jarzynami oraz z zieloną sałatą.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz