Wątróbka cielęca duszona
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka cieląca - 60 dag
słonina - 6 dag
tłuszcz - 4 dag
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżka
mąka - 3 łyżki
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę wypłukać, osączyć. Słoninę pokroić w słupki długości 5 cm, średnicy 1/2 cm, oprószyć pieprzem. Wątróbkę naszpikować słoniną, oprószyć mąką. Zrumienić na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do garnka, zalać szklanką wody i dusić około 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Gdy będzie miękka odstawić (wątróbka powinna być wewnątrz lekko różowa). Sos oprószyć resztą mąki, posolić, zagotować, połączyć ze śmietaną. Wątróbkę podawać pokrojoną w grube plastry, oblaną sosem i posypaną zieloną pietruszką z ziemniakami, gotowanymi jarzynami lub z surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz