Pieczeń wieprzowa pieczona
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
chuda wieprzowina - 70 dag (szynki, łopatki) tłuszcz do smażenia mąka- 1 łyżka cebula - 2 szt. sól
Przygotowanie:
Mięso wypłukać, osączyć, oprószyć solą i mąką. Obsmażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać tłuszczem ze smażenia i kilkoma łyżkami wody, włożyć pokrojoną cebulą. Wstawić do średnio gorącego piekarnika. Piec, często polewając sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Miękkie mięso wyjąć, pokroić w cienkie plastry w poprzek włókien i polać sosem. Podawać z ziemniakami, kapustą kiszoną, słodką lub czerwoną zasmażaną, buraczkami, kiszonym ogórkiem itp.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz