Cynadry wołowe duszone
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cynadry - 60 dag
cebula - 10 dag
tłuszcz - 4 dag
mąka - 2-3 łyżki
karmel - 2-3 łyżki
sól, pieprz
wino - 1 kieliszek
posiekana zielona pietruszka - 1 łyżeczka
Przygotowanie:
Cynadry wypłukać, obrać, nadkroić, moczyć 1 godzinę w wodzie, obgotować. Następnie przekroić wzdłuż i pokroić w cienkie plastry, zalać wodą, aby je przykryła i nie soląc zagotować (z powierzchni wywaru zdjąć szumowiny). Cebulę pokroić w talarki, dodać do cynadrów wraz z tłuszczem i dusić pod przykryciem (około 1 1/2 godziny). Pod koniec duszenia oprószyć mąką, dodać pieprz (sos ma by średniej gęstości). Gdy cynadry są miękkie, zabarwić sos karmelem, wlać do niego kieliszek wina i lekko posolić.
Podawać posypane zieloną pietruszką, z kaszą perłową lub gryczaną.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz