Klops z jajami w sosie śmietanowym
wołowina - 30 dag (łopatka)
wieprzowina - 20 dag (kark)
cebula - 1 szt.
czerstwa bułka - 5 dag
tłuszcz - 6 dag
jajka - 3 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
mąka - 3 łyżki
liść laurowy - 1 szt.
pieprz, sól
karmel - 2 łyżki
zielona posiekana pietruszka - 1 łyżeczka
Bułkę namoczyć w wodzie. Umyć i ugotować na twardo 2 jaja, po ugotowaniu wystudzić w zimnej wodzie. Mięso wypłukać i pokroić na kawałki. Cebulę obrać, pokroić i usmażyć na części tłuszczu. Mięso, cebulę i lekko odciśniętą z wody bułkę zemleć, posolić, dodać pieprz i jajo. Dokładnie wyrobić. Następnie uformować płaski podłużny prostokąt, o długości 22—25 cm i szerokości 15 cm. Ugotowane jaja obrać, pokroić na ćwiartki i ułożyć na mięsie wzdłuż dłuższego boku. Mięso zwinąć. Do brytfanny lub żaroodpornego naczynia włożyć tłuszcz, a następnie uformowany klops. Mięso oblać tłuszczem i wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 40—50 minut często polewać wydzielającym się sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą.
Śmietanę wymieszać z mąką, posolić, dodać liść laurowy i pod koniec pieczenia wlać do mięsa. Upieczony klops zapiekać przez chwilę w sosie śmietanowym, (razie potrzeby rozrzedzić wodą). Sos zabarwić karmelem na kolor brunatny (karmel: łyżeczkę cukru zrumienić mocno na patelni, wlać 3—4 łyżki wody, zagotować). Mięso pokroić na grube plastry, polać sosem i posypać zieloną pietruszką.
Podawać z ziemniakami, makaronem i jarzynami (buraczki, szpinak i inne) lub surówką z warzyw.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz