Żur na białej kiełbasie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
surowa, biała kiełbasa - 50 dag
włoszczyzna - 30 dag
biały barszcz - 1/2-3/4 l
mąka - 2-3 dag
czosnek - 2 ząbki
śmietana – 1 szklanka
majeranek
sól, pieprz
woda - 2 l
cebula - 1 szt.
jajka ugotowane na twardo - 4 szt.
chrzan
Przygotowanie:
Włoszczyznę obrać i umyć włoszczyznę, włożyć do garnka i zalać wodą, włożyć kiełbasę, posiekany ząbek czosnku, szczyptę majeranku. Gotować 30 minut. Warzywa wyjąć, wlać barszcz do smaku, dodać zmiażdżony ząbek czosnku oraz sól i pieprz. Zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i wlać do zupy. Posypać majerankiem.
Kiełbasę wyjąć, ponacinać i podsmażyć na patelni wraz z cebulą pokrojoną na plasterki.
Żur podawać gorący z połówkami jajek, na osobnym talerzu położyć obsmażoną kiełbasę z cebulką oraz w miseczce chrzan.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz