Śledzie na ostro po góralsku
01/01/1970 - 01:00
kuchnia...
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
śledź (filety) - 25 dag
czerwona cebula - 15 dag
ogórki małosolne - 15 dag
lub konserwowe
jabłka - 2 szt.
koperek - 1/2 pęczka
sos:
słodka śmietana - 1/2 szklanki
kwaśna śmietana - 1/2 szklanki
chrzan - 1 łyżeczka
musztarda - 1 łyżeczka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Koperek wypłukać, wysuszyć i drobno posiekać.
Cebule i ogórki obrać, pokroić. Śledzie umyć i pokroić na małe dzwonka. Jabłko umyć, ewentualnie obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki.
Przygotować sos. Obie śmietany, chrzan i musztardę wymieszać, przyprawić solą i pieprzem.
Śledzie, cebulę, ogórki, jabłko i koperek, polać sosem, wymieszać. Odstawić na 1 – 2 godz.
Podawać z ziemniakami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz