Bezy z wiórkami kokosowymi
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wiórki kokosowe - 25 dag
cukier - 24 dag
białka - 5
sól - szczypta
cukier waniliowy
aromat migdałowy - kilka kropli
cynamon - szczypta
Przygotowanie:
Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodawać powoli cukier z cukrem waniliowym. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Następnie wsypać wiórki kokosowe, cynamon i aromat migdałowy, bardzo delikatnie wymieszać.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Jedną łyżeczką nabierać masę, a drugą zgarniać na papier, formować ciasteczka, nie grubsze niż 1 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec 30 minut w temperaturze 130°C. Wzorcowo upieczone kokosanki powinny mieć jasny kolor i być miękkie w środku.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz