Strudel z jabłkami i rodzynkami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mąka - 50 dag
białka - 2 szt.
margaryna - 15 dag
cukier - 25 dag
rodzynki - 10 dag
jabłka – 1,5 kg
mielony cynamon - 1 łyżeczka
bułka tarta - 20 dag
Przygotowanie:
Mąkę, białka i 5 dag margaryny wyrobić na niezbyt twarde ciasto. Ciasto odłożyć w ciepłe miejsce.
Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić. Po 20 min ciasto położyć na ściereczce posypanej mąka i cienko rozwałkować.
Na patelni zrumienić bułkę tartą wymieszaną z cukrem, cynamonem i rodzynkami. Margarynę stopić. Połową stopionego tłuszczu polać ciasto, które następnie należy posypać jabłkami i zrumienioną bułką z rodzynkami i cynamonem. Ciasto zwinąć, ułożyć w posmarowanej tłuszczem formie i skropić resztą margaryny. Piec w piekarniku w temperaturze 220°C przez 30 minut.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz