Sałatka owocowa ze śliwek
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
śliwki węgierki - 40 dag
jabłka - 25 dag
winogrona - 25 dag
sok z pomarańczy - 6 łyżek
sok z cytryny - 3 łyżki
cukier puder - 1 łyżka
orzechy włoskie - garść
rodzynki - garść
aromat migdałowy
Przygotowanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki, pokroić. Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić, skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Winogrona umyć, przekroić na połówki, ewentualnie usunąć pestki. Rodzynki sparzyć.
Wszystkie owoce włożyć do dużej salaterki, wymieszać. Pozostały sok z cytryny połączyć z sokiem pomarańczowym, aromatem i cukrem pudrem. Sałatkę polać sosem, wstawić do lodówki na 20 min.
Orzechy pokroić na małe kawałki, posypać nimi sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz