Poncz grejpfrutowy na ciepło
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
sok z grejpfrutów - 2 szklanki
czerwone wino - 1 butelka
rum - 1/2 szklanki
czerwone grejpfruty – 2 szt.
cytryna - 1 szt.
cukier - 1 szklanka
goździki - 2 szt.
Przygotowanie:
Cytrynę i grejpfrut staranie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Cytrynę pokroić w cienkie plasterki, grejpfruty pokroić na cząstki. Wino zagrzać z cukrem i goździkami, dodać rum, podgrzewać, ale nie gotować, rozpuścić cukier, wyjąć goździki.
Do wazy włożyć cząstki grejpfruta wlać sok grejpfrutowy oraz gorące wino z rumem, wymieszać.
Szklanki z ponczem dekorować plasterkami cytryny.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz