Kołduny litewskie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia litewska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wołowina - 25 dag
słonina - 5 dag
cebula - 1 szt.
sól, pieprz, majeranek
mąka - 25 dag
jajka - 2 szt.
woda - 1/4 szklanki
rosół - 4 szklanki (1 litr)
Przygotowanie:
Wołowinę i słoninę drobno posiekać, wymieszać. Cebulę posiekać, sparzyć w rosole. Do mięsa dodać cebulę, sól, pieprz, majeranek, wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać jajka i wodę, zagnieść, cienko rozwałkować. Wyciąć niewielkie krążki.
Z mięsa formować kulki, kłaść na krążkach i dokładnie zlepiać. Kołduny gotować w rosole przez 10 minut. Podawać z rosołem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz