Kołduny litewskie

kuchnia litewska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wołowina - 25 dag
słonina - 5 dag
cebula - 1 szt.
sól, pieprz, majeranek

mąka - 25 dag
jajka - 2 szt.
woda - 1/4 szklanki
rosół - 4 szklanki (1 litr)

Przygotowanie: 

Wołowinę i słoninę drobno posiekać, wymieszać. Cebulę posiekać, sparzyć w rosole. Do mięsa dodać cebulę, sól, pieprz, majeranek, wymieszać.
Przygotować ciasto: mąkę przesiać, dodać jajka i wodę, zagnieść, cienko rozwałkować. Wyciąć niewielkie krążki.
Z mięsa formować kulki, kłaść na krążkach i dokładnie zlepiać. Kołduny gotować w rosole przez 10 minut. Podawać z rosołem.

pysznie.pl