Wątróbka w winie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka wieprzowa lub cielęca - 70 dag
wędzony boczek - 5 dag (w kawałku)
mąka
sól, pieprz
cebula - 3 szt.
czerwone wytrawne wino - 1 kieliszek
olej
natka pietruszki
Przygotowanie:
Wątróbkę wypłukać, osączyć, osuszyć papierową serwetką, pokroić w plastry, oprószyć mąką. Na rozgrzany olej włożyć wątróbkę, usmażyć z obu stron, przełożyć do garnka, polać winem, dusić kilka minut na małym ogniu, dodać sól i pieprz do smaku. Cebulę obrać, pokroić w plasterki. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć, dodać cebulę i razem usmażyć. Wątróbkę wyjąć na talerz, posypać cebulą z boczkiem, polać sosem. Udekorować gałązkami natki pietruszki.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz