Królik marynowany w ziołach prowansalskich
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mięso królika - 1 kg
zioła prowansalskie - 2 łyżki
olej - 9 łyżek
czosnek - 2 ząbki
winny ocet - 4 łyżki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, podzielić na porcje. Czosnek obrać, posiekać. Ocet wymieszać z 7 łyżkami oleju, czosnkiem i ziołami prowansalskimi, dodać sól i pieprz do smaku. Królika zalać marynatą, odstawić w chłodne miejsce na 3-4 godz. Mięso kilka razy obrócić, by równomiernie się zamarynowało.
Królika wyjąć z marynaty i podsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie polać pozostałą marynatą. Mięso dusić na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 1 godz. Jeśli trzeba, można podlać odrobiną wody.
Królika podawać z sosem i z ziemniakami z wody.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz