Sałatka z pomarańczy i białej rzodkwi
01/01/1970 - 01:00
kuchnia marokańska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
pomarańcze - 5 dużych
biała rzodkiew
orzeszki pinii lub orzeszki ziemne – 20 dag
oliwa - 2 łyżki
sok z pomarańczy - 1 łyżka
sól
pieprz cayenne
świeża kolendra lub natka
Przygotowanie:
Pomarańcze obrać, podzielić na cząstki, obrać z przezroczystej błonki.
Rzodkiew obrać, przekroić wzdłuż, pokroić na cieniutkie pół plasterki, lekko posolić, odstawić, gdy wydzieli się sok odsączyć na sicie.
Orzeszki zrumienić na patelni bez tłuszczu.
Rzodkiew wymieszać z pomarańczami. Sok z pomarańczy wymieszać z solą i pieprzem cayenne następnie dodać oliwę.
Sałatkę polać sosem, posypać orzeszkami i posiekanymi listkami kolendry lub natki
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz