Chleb pszenny z tymiankiem

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

mąka nr 650 - 1 kg
drożdże – 4 dag
miód - 2 łyżeczki
olej słonecznikowy - 2 łyżki
tymianek - 2 łyżeczki
ciepła woda - ok. 600 ml
sól - 1 łyżeczka
ewentualnie starty żółty ser - 2 łyżki

jajko - 1 szt.
lub mleko - 2 łyżki do posmarowania
ziarno sezamowe, mak lub siemię, lniane, kminek do posypania

Przygotowanie: 

Drożdże utrzeć z miodem i 100 ml cieplej wody. Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 min. Mąkę przesiać, wymieszać z solą. Dodać przygotowane drożdże, olei i resztę wody. Wyrobić elastyczne ciasto, Następnie przykryć i odstawić w cieple miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypaną mąką stolnicę, dodać ser, tymianek i ponownie wyrobić. Podzielić na dwie części. Uformować 2 chleby, ułożyć na podłużnej blasze, przykryć i odstawić na 30 min. do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować roztrzepanym jajkiem lub mlekiem i posypać makiem lub innym ziarnem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220°C. Piec przez 30-35 min.

pysznie.pl