Ciasteczka owsiane z pomarańczą, żurawiną i orzechami
15/02/2018 - 15:59
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
- 200 g miękkiego masła
- 170 g orzechów włoskich
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 270 g płatków górskich marki Halina
- 1 pomarańcza
- 1 jajko L
- łyżka cukru z waniliowego
- 1/2 łyżki sody
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki przełóż do miski. Dokładnie wymieszaj. Pomarańczę wyszoruj pod bieżącą wodą. Zetrzyj skórkę.
2. Wyłóż papierem foremkę.
3. Piekarnik nagrzej do 170°C.
4. Uformuj niewielkie kółka z ciasta. Spłaszczaj je po kolei i układaj na blaszce zostawiając kilkucentymetrową odległości między ciastkami. Piecz ok. 15 minut z termoobiegiem, kontrolując stopień upieczenia.
5. Po upieczeniu ozdób ciastka według uznania.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz