Keks
16/12/2020 - 01:02
kuchnia polska
Ocena:
(1)
Składniki:
- mąka - 30 dag
- masło - 15 dag
- cukier-puder - 20 dag
- jajka – 5 szt.
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- wanilia lub cukier waniliowy
- bakalie - 30-40 dag (skórka z pomarańczy, rodzynki, orzechy, migdały, figi, śliwki suszone)
- masło i tarta bułka do formy
Przygotowanie:
Rodzynki namoczyć w gorącej wodzie. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na pulchną masę, dodawać po jednym jajku i po trochu mąki zmieszanej z proszkiem. Ucierać tak długo, aż masa będzie puszysta. Rodzynki osączyć i razem z innymi pokrojonymi bakaliami obtoczyć w mące. Dodać do ciasta. Ciasto włożyć do długiej wąskiej formy posmarowanej tłuszczem i posypanej tartą bułką. Wstawić do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godziny w temperaturze 180°C. Gdyby keks pękł trzeba zmniejszyć temperaturę. Patyczkiem sprawdzić czy keks jest upieczony.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz