muffinki kokosowo-waniliowe
07/12/2008 - 20:35
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
masło - 12 łyżeczek
mąka - 0/5 kg
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
sól - 3/4 łyżeczki
soda - 3/4 łyżeczki
brązowy cukier - 40 dag
jajka - 2 sztuki
maślanka - 250 ml
skórka pomarańczowa - 1 łyżka
wiórki kokosowe - 100 g
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzej do 180°C. Nasmaruj grubo masłem dołki formy na muffinki (wybierz formę na 12 ciastek). Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, solą, sodą i cukrem. Jajka ubij trzepaczką, dodaj maślankę i skórkę pomarańczową. Płynne składniki połącz z sypkimi i wymieszaj. Dodaj wiórki i znowu wymieszaj. Wypełnij masą foremki do 2/3 wysokości. Piecz 30 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe (nie może oklejać patyczka).
Czas przygotowania:
nie wiemLiczba porcji:
nie wiem- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz