Sernik na zimno z serkiem mascarpone. Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

- serek Mascarpone „Piątnica”                                   500g
- śmietana 36% „Piątnica”                                         400g
- Masło Ekstra „Piątnica”                                            90g
- borówki amerykańskie                                             250g         
- maliny                                                                   250g
- ciasteczka owsiane                                                200g
- galaretka malinowa                                                      1 opakowanie
- gorąca woda                                                          400ml
- migdały                                                                  100g
- żelatyna                                                                   15g
- woda                                                                        60ml
- cukier                                                                      150g

Przygotowanie: 

Ciasteczka owsiane kruszymy, a następnie dodajemy do nich drobno posiekane
i podprażone wcześniej na suchej patelni migdały. Całość uzupełniamy o rozpuszczone masło. Czekamy ok. 0,5h, aby masło stężało. Masę przekładamy do tortownicy i lekko ubijamy dłonią. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, pozostawiamy, by stężała. 75g cukru ubijamy ze śmietaną, drugą połowę dodajemy do serka mascarpone. Ucieramy na gładką masę. Żelatynę dodajemy do serka mascarpone i mieszamy razem z ubitą wcześniej śmietaną. Tortownicę pokrywamy ciasteczkami owsianymi, wylewamy przygotowaną masę. Na wierzchu układamy owoce – borówki amerykańskie oraz maliny. Sernik umieszczamy w lodówce, czekamy ok. 3h.

W czasie gdy sernik jest w lodówce, galaretkę rozpuszczamy w 400ml wody
i odstawiamy do wystygnięcia. W momencie gdy galaretka zacznie tężeć, zalewamy sernik z owocami i ponownie wkładamy do lodówki na kilka godzin – aż do zastygnięcia.
Smacznego!
 
 

Czas przygotowania: 
3 godziny
Liczba porcji: 
6-7
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja