Sernik wiedeński

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

tłusty niekwaśny biały ser - 50 dag
ziemniaki ugotowane w mundurkach - 3
cukier - 1 szklanka
masło - 12,5 dag
jajka - 5 szt.
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
rodzynki - 5 dag
wanilia - 1/2 laski
kandyzowana skórka pomarańczowa - 1-2 łyżki
szczypta soli

Przygotowanie: 

Rodzynki zalać gorącą wodą i odstawić na 15 minut, potem dokładnie odsączyć.
Ziemniaki obrać i razem z serem zemleć dwukrotnie w maszynce lub malakserze. Masło z cukrem starannie utrzeć, dodawać po łyżce sera oraz po jednym żółtku, cały czas ucierać. Proszek do pieczenia wymieszać z mąką ziemniaczaną, rodzynkami i skórką z pomarańczy.
Z białek i szczypty soli ubić sztywną pianę. Bakalie i pianę dodać do utartej masy, delikatnie, ale dokładnie wymieszać.
Blachę wysmarować masłem i posypać tartą bułką (lub można tylko wyłożyć papierem do pieczenia. Włożyć masę serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170-180° C. Piec ok. 1 godz. Upieczone ciasto pozostawić w piekarniku jeszcze na ok. 10 minut.
Przestudzony sernik można polukrować lub polać czekoladą.

pysznie.pl