Baklava
ciasto filo
- ciepła woda – ok. 200 ml
- sól – 1/2 łyżeczki
- olej – 2-3 łyżki
- mąka pszenna – 80 dag
nadzienie
- masło – 12,5 dag
- olej – 200 ml
- mielone migdały – 30 dag
- mielone orzechy włoskie – 30 dag
- cukier – 20 dag
- skórka z cytryny – 1 cytryna
syrop
- woda – 250 ml
- cukier - 25 dag
- sok z cytryny – 1/2 cytryny
- cukier waniliowy
Wodę wymieszać z solą i olejem. Wlać (powoli) do przesianej mąki, mieszać. Następnie zagnieść elastyczne i nie twarde, gładkie ciasto. Ciasto podzielić na osiem części, uformować kulki, owinąć każdą w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Kule posmarować olejem i bardzo cienko rozwałkować. Ściereczkę posypać mąką, przenieść ciasto i jeszcze rozciągnąć palcami (powinno prześwitywać). Pozostawić, aby lekko wyschło.
Orzechy wymieszać z migdałami, cukrem i skórką z cytryny. Rozpuścić masło i wymieszać z olejem. Ciasto (jeden płat) ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej tłuszczem formie (22 x 36 cm), posmarować tłuszczem i położyć następny płat. Na nim wysypać warstwę bakalii, którą następnie przykryć płatem ciasta. Czynności powtarzać, ostatnią warstwą powinno być ciasto posmarowane rozpuszczonym masłem. Baklave przed pieczeniem można pokroić na skos i wzdłuż formy. Piec w temperaturze 180 °C około 50 minut.
Przygotować syrop: wodę zagotować z cukrem (gotować tak długo, aż zgęstnieje). Dodać sok z cytryny i cukier waniliowy. Ciepłe ciasto polać syropem i poczekać, aż wystygnie.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz