jabłka w cieście
08/12/2008 - 10:57
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jabłka (lekko kwaskowe) - 1 kgmąk - 150 gśmietana 18% (może być kwaśna) - 1 opakowaniejajka - 2 sztukiproszek do pieczenia - 1 opakowaniecukier waniliowy - 1 opakowaniebita śmietana (np. śnieżka) - 1 opakowaniecukier pudermleko - 150 mlolej - 0,5 litra
Przygotowanie:
Do śmietany wbić jajka, dodać cukier waniliwy, proszek do pieczenia, mąkę, łyżkę oleju i całość dobrze wymieszać.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce.
Olej rozgrzać.
Jabłka obtoczyć w mące, zanurzyć w cieście i smażyć na złocisty kolor.
Ciepłe jabłka posypać cukrem pudrem.
Podawać od razu, z dodatkiem bitej śmietany (przepis na opakowaniu).
Czas przygotowania:
nie wiemLiczba porcji:
4- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz