Legumina z tapioki

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 
  • · 70 g tapioki, drobnej
  • · woda (ilość do namoczenia tapioki)
  • · 340 – 360 g mango, dojrzałego, pokrojonego na kawałki
  • · 460 g mleka 3,2%
  • · 20 g cukru
  • · 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
Przygotowanie: 
  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej tapiokę, dodać wodę, odstawić do namoczenia na 30 min. Po tym czasie tapiokę odcedzić przez koszyczek, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego włożyć mango, zmiksować 10-15 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Opłukać naczynie miksujące.
  3. Do naczynia miksującego włożyć namoczoną tapiokę, dodać mleko i cukier, wymieszać 10s/obr. 3, następnie podgrzewać 15 min/ 90C/ obr.3. Deser przełożyć do pucharków, udekorować musem z mango i wiórkami kokosowymi.
  4. Leguminę z tapioki podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub schłodzoną.
Metoda przygotowania: 
gotowanie
Czas przygotowania: 
45 min
Liczba porcji: 
2
Okoliczność: 
Przyjęcie
Redakcja