Paszteciki w naleśnikach z grzybami
ciasto:
jajko – 1 szt.
mąka - 10 dag
mleko - 1/2 szklanki
woda - 1/2 szklanki
tłuszcz do smażenia naleśników - 4 dag
nadzienie:
grzyby świeże - 30 dag lub suszone - 10 dag
czerstwa kajzerka - 1 mała
cebula - 1 szt.
tłuszcz - 2 dag
sól, pieprz
panierowanie:
ciasto naleśnikowe - 2-3 łyżki
tarta bułka - 3 dag
Przygotować ciasto naleśnikowe, (2—3 łyżki ciasta zostawić do panierowania). Usmażyć 12 małych, cienkich naleśników. Cebulę pokroić w kostkę i lekko podsmażyć. Grzyby oczyścić, wypłukać, obciąć korzonki, drobno pokroić, dodać cebulę i 2—3 łyżki wody, gotować pod przykryciem. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Grzyby z cebulą i bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić solą, pieprzem, dokładnie wymieszać. Usmażone naleśniki smarować cienko nadzieniem. Zawijać dwa równoległe boki do środka, a następnie naleśnik zwijać w rulonik. Paszteciki zanurzać w cieście naleśnikowym, obsypać tartą bułką. Smażyć na tłuszczu z dwóch stron.
Podawać do zup czystych, barszczu, zupy pomidorowej, grzybowej, ogórkowej.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz