Uszka z mięsem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
mięso pieczone, smażone lub gotowane - 20 dag
cebula - 1 średnia
pieprz
Ciasto:
mąka - 15 dag
jajko – 1 szt.
woda
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrać, drobno pokroić, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Mięso z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa lub malakser. Dodać bułkę tartą, sól, pieprz i wymieszać. Z przesianej mąki, jajka i wody na stolnicy zagnieść ciasto jak na pierogi. Cienko rozwałkować, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości 3 - 4 cm, nałożyć nadzienie, składać każdy kwadrat po przekątnej, zlepiać brzegi. Gotować w dużej ilości posolonej wody. Uszka wyjąć łyżką cedzakową. Podawać do czystego barszczu.
Czas przygotowania:
1 godzina 30 minut- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz