Kurczak po Chińsku
pierś z kurczaka - 1 sztukamakaron ryżowy - 50 gramśrednia marchew - 2 sztukicebula - 1 sztukakapusta pekińska - 1/3 sztukigrzyby mun - 7-8 sztukmarynata orientalna Kamis - 1 opakowaniesos sojowy - 2 łyżki
Pierś z kurczaka umyć i pokroić w paseczki, włożyć do naczynia i zalać marynata Kamis. Wstawić do lodówki na ok 30 min. W tym czasie Marchewkę i cebule obrać. Marchewkę i kapustę pokroić w cienkie paseczki, cebule w piórka. Grzyby mun zalać wrzątkiem. Marchewkę i cebule wrzucić na natłuszczoną patelnie, obsmażyć po czym zmniejszyć ogień i przykryć pokrywka (żeby się poddusiły) Grzyby mun odsączyć i pokroić w paski.Dorzucić do marchewki cebuli.Gdy marchewka zmięknie wrzucić kapustę i podlać odrobiną sosu sojowego. Makaron ryżowy zalać wrzątkiem żeby spęczniał. Mięso wyjąć z lodówki i wraz z marynatą wrzucić na patelnie. Usmażyć. Na koniec dodać odsączony makaron i warzywa. Ewentualnie doprawić jeszcze sosem sojowym.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz