Kurczak w miodzie
01/01/1970 - 01:00
kuchnia żydowska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
kurczak - 1 duży (1 1/2-2 kg)
sól - 1 łyżeczka
pieprz - 1/2 łyżeczki
sok z cytryny
stopione masło - 4-6 łyżek
miód - 4 łyżki
świeżo starta gałka muszkatołowa - 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Kurczaka wypłukać, osuszyć, natrzeć solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Masło wymieszać z miodem i gałką muszkatołową. Pędzelkiem posmarować kilkakrotnie kurczaka wewnątrz i z zewnątrz. Przełożyć do brytfanny, polać pozostałym sosem i 1/2 szklanki wody. Piec w piekarniku nagrzanym do 190°C około 1 i 1/2 - 2 godz. (zależnie od wagi kurczaka), często polewać sosem wytworzonym podczas pieczenia.
Upieczonego kurczaka podzielić na porcje i polać sosem.
Podawać z ziemniakami i surówką.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz