Potrawka z kurek

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

kurki – 70 dagboczek wędzony – 10 dagcebula – 1-2 szt.masło – 4 dagśmietana – 2-3 łyżkimąka – 1 łyżkasól, pieprzser żółty (ementaler) – 10 dagnatka pietruszki

Przygotowanie: 

Kurki oczyścić i pokroić, jeśli są duże. Na patelni usmażyć pokrojony w kostkę boczek, (jeśli z boczku wytopi się zbyt mało tłuszczu, dodać masło). Cebulę drobno posiekać i usmażyć na zloty kolor razem z boczkiem, dodać przygotowane wcześniej kurki, wszystko dusić przez kilka minut. Czas duszenia zależy od wielkości kurek. Śmietanę wymieszać z mąką i pod koniec duszenia wlać do sosu. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Kurki w sosie ostrożnie wymieszać ze startym serem, posypać posiekaną natką pietruszki. Danie najlepiej podawać z ryżem.

pysznie.pl