Potrawka ze świeżych grzybów
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
świeże leśne grzyby – 1 kg
(borowiki, podgrzybki, gąski, maślaki)
cebula – 2 szt.
boczek wędzony – 10 dag
śmietana – 1/2 szklanki
ser żółty – 10 dag
sól, pieprz
ewentualnie czosnek, tymianek
natka pietruszki
Przygotowanie:
Cebulę obrać. Grzyby oczyścić, (z maślaków zdjąć skórkę) wypłukać i pokroić. Cebulę i boczek pokroić w kostkę. Boczek podsmażyć, dodać cebulę poddusić, dodać grzyby i dalej dusić, aż wszystko będzie miękkie. Pod koniec wlać śmietanę i wymieszać, dodać starty ser i doprawić do smaku solą i pieprzem, ewentualnie czosnkiem i tymiankiem. Posypać posiekaną pietruszką. Podawać z ziemniakami z wody i surówkami.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz