Gołąbki z kaszą gryczaną
kapusta (liście) – 1 główka
mięso wieprzowe mielone – 40 dag
kasza gryczana – 50 dag
jajka – 2 szt.
boczek wędzony – 20 dag
cebula – 1 średnia
pomidory – 2 szt.
bulion wołowy – 2 szklanki
gęsta śmietana – 1 szklanka
sól, pieprz
Z kapusty zdjąć uszkodzone wierzchnie liście, wypłukać, wyciąć głąb, włożyć do wrzącej osolonej wody i gotować ok. 10 minut. Wyjąć wystudzić, delikatnie oddzielić liście, wycięć twarde nerwy. Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić.
Boczek pokroić w kostkę, zrumienić na patelni dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć.
Przygotować farsz. Do ugotowanej na sypko kaszy gryczanej dodać mięso, jajka, sól i pieprz oraz przesmażony z cebulą boczek, wymieszać.
Farsz nakładać na liście kapusty, liście zawijać (tak, aby nadzienie nie wydostało się na zewnątrz). Na dno garnka lub żaroodpornego naczynia położyć liście kapusty, na nich ułożyć zwinięte gołąbki i ponownie na wierzchu ułożyć liście kapusty. Wszystko polać bulionem, włożyć pomidory i śmietanę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem lub w piekarniku przez ok. 1.5-2 godziny.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz