Cielęcina duszona po kreolsku

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

1kg cielęciny (filet)2 gałązki rozmarynu100 g szparagów (poza sezonem mogą być z200 g pieczarek1 marchewka700 g przecieru pomidorowego Valfrutta100 ml białego wina1 ząbek czosnkuszafran do smakuoliwa z oliwek extra vergine Olitaliasól i pieprz do smaku

Przygotowanie: 

Cielęcinę pokrój w medialony i natrzyj ją świeżo zmielonym pieprzem oraz rozmarynem. Podsmaż ją na oliwie z oliwek wraz z posiekanym czosnkiem. Następnie dorzuć pokrojoną w kostki marchew i pieczarki. Po chwili dolej wino i pozwól mu odparować. Szafran rozpuść w małej ilości wody i dodaj go wraz z przecierem pomidorowym. Całość dopraw solą i pieprzem i gotuj przez 20 minut.Na koniec dodaj przepołowione wzdłuż szparagi i gotuj jeszcze następne 3 minuty. Potrawę podawaj udekorowaną szparagamii pieprzem. Gotuj ok. 10 minut, a następniedodaj groszek i fasolę. Na połowie placka wyłóż ciepły sos warzywny, posyp wiórkami sera, przykryj i włóż do lekko nagrzanego piekarnika na ok. 5 minut do zapieczenia.

Czas przygotowania: 
1 godzina
Liczba porcji: 
6
katarzyna_fly