Cielęcina z estragonem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia francuska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
cielęcina na sznycle - 50 dag
estragon suszony – 1-2 łyżki
lub świeży - 1 gałązka
mąka – 2 łyżki
masło – 1-2 łyżki
wytrawne białe wino – 1 szklanka
śmietana – 1/2 szklanki
bulion – 1 szklanka
sól, pieprz biały
Przygotowanie:
Mięso umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na plastry o grubości ok. 0.6-0.8 cm w poprzek włókien. Posypać solą, białym pieprzem, obtoczyć w mące. Włożyć na rozgrzane masło, smażyć ok. 3 minut z każdej strony. Obsmażone mięso polać bulionem i winem, wsypać estragon. Przykryć i dusić ok. 15-20 minut na małym ogniu. Pod koniec wlać śmietanę i jeszcze chwilę gotować.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz