Golonka po bawarsku

kuchnia niemiecka
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

golonka - 2 średnie
ciemne piwo - 1/2 szklanki
smalec - 2 łyżki
cebula - 1 szk.
liść laurowy - 1 szt.
goździki - 3-4 szt.
jałowiec - 3 ziarna
sól, pieprz

Przygotowanie: 

Golonki umyć i osuszyć, nożem ponacinać skórkę w kratkę, posypać solą i pieprzem. Cebulę obrać, pokroić w ćwiartki i naszpikować goździkami. Na rozgrzanym smalcu obsmażyć golonki na rumiano. Mięso przełożyć do brytfanny lub żaroodpornego naczynia, podlać połową szklanki gorącej wody, dodać naszpikowaną goździkami cebulę, jałowiec i liść laurowy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C, piec 2 godziny. Co jakiś czas podlewać wodą. Po godzinie pieczenia po troszku rozpocząć podlewanie piwem (dzięki temu powstanie chrupiąca skórka). Golonkę podawać z musztardą, duszoną kiszoną kapustą i piwem.

pysznie.pl