Gotowana wołowina pod beszamelem
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wołowina - 60 dag
marchewka - 3 szt. (ugotowane)
mleko - 2 szklanki
masło -3 łyżki
mąka - 3 łyżki
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Mięso umyć, ugotować najlepiej w rosole.
Mąkę przesmażyć na maśle, cały czas mieszać, (nie rumienić), wlać zimne mleko i dokładnie wymieszać. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotować jeszcze 5 minut. Wołowinę pokroić w plastry grubości około 1 cm, ułożyć w żaroodpornym naczyniu, obłożyć pokrojoną marchewką. Sos zmiksować lub przetrzeć przez gęste sito, zalać nim mięso. Wstawić do piekarnika i zapiekać 20 minut w temperaturze 180°C.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz