Gulasz wieprzowy z morelami

kuchnia...
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

łopatka wieprzowa – 1 kg
morele – 1/2 kg
boczek – 7 dag
czosnek – 1-2 ząbki
cebula – 5-6 średnich
lub 10 małych
ostra papryczka – 2 szt.
oliwa – 3 łyżki
kolendra – 1 łyżeczka
cukier – 3 łyżki
sól, pieprz
natka pietruszki
woda – 1 l

Przygotowanie: 

Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić. Na rozgrzanej oliwie obsmażyć mięso, wsypać kolendrę, łyżkę cukru, sól i pieprz, oczyszczone z pestek papryczki, posiekany czosnek oraz obraną i grubo pokrojoną cebulę. Podlać gorącą wodą, dusić pod przykryciem, na małym ogniu około 1.5 godziny (w razie potrzeby dolać wody).
Morele umyć, obrać, wyjąć pestki, pokroić. Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć.
Dodać morele, pozostały cukier i wodę (5 łyżek), dusić razem przez 2-3 minuty.
Wymieszać z mięsem. Na końcu gulasz można posypać natką pietruszki.

pysznie.pl