Klops (pieczeń rzymska)

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

wołowina bez kości - 25 dag
wieprzowina - 25 dag
tłuszcz - 6-8 dag
czerstwa bułka -5 dag
cebula - 1 szt.
jajko - 1 szt.
sól, pieprz
tarta bułka - 5 łyżek

Przygotowanie: 

Bułkę namoczyć w wodzie i lekko odcisnąć. Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na tłuszczu. Mięso wypłukać, pokroić w kawałki i razem z bułką zemleć. Dodać całe jajo, zrumienioną cebulę, sól (1 płaską łyżeczkę na 50 dag mięsa), pieprz i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Na desce posypanej tartą bułką uformować gruby wałek. Do brytfanny lub żaroodpornego naczynia włożyć tłuszcz, a następnie uformowany klops. Wstawić do bardzo gorącego piekarnika. Piec około 40 minut, często polewać sosem a wyparowany sos uzupełniać wodą. Upieczone mięso pokroić w grube plastry i polać sosem z pieczeni.
Podawać z ziemniakami lub z kaszą, z zieloną sałatę lub surówką z warzyw.

pysznie.pl