Mostek cielęcy po wiedeńsku (panierowany)
mostek cielęcy - 80 dag
włoszczyzna - 20 dag
panierowanie:
jajka – 2 szt.
mąka - 3 łyżki
tarta bułka - 1 łyżka
tłuszcz do smażenia
sól
Mostek wypłukać, zalać wrzącą i osoloną wodą, podgotować. Dodać oczyszczoną i opłukaną włoszczyznę, gotować pod przykryciem, aż będzie miękki. Ugotowane mięso wyjąć z wywaru. Gdy nieco przestygnie, usunąć wszystkie kości i grubsze chrząstki. Ułożyć płasko i przycisnąć deską, którą należy obciążyć, pozostawić do całkowitego wystudzenia. Mostek pokroić na równe, prostokątne kawałki, posolić, panierować w mące, rozmąconych jajach i tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron.
Podawać z ziemniakami i surówką z warzyw.
Można również smażyć surowy mostek: należy wówczas podzielić opłukany mostek na porcje, posolić, panierować i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu wstawić do nagrzanego piekarnika na 20—30 minut.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz