Rolada ze schabu
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
schab bez kości - 1 kg
wędzony boczek - 8 plastrów
czosnek - 2 ząbki
olej - 2 łyżki
sól, pieprz
suszony majeranek
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, naciąć wzdłuż, uformować płat i delikatnie rozbić. Ząbki czosnku obrać, zmiażdżyć w prasce. Schab natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i majerankiem, ułożyć na nim cztery plastry boczku i zwinąć w roladę. Pozostałymi plastrami owinąć mięso. Roladę obwiązać nicią i włożyć do naczynia posmarowanego olejem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C. Piec 60-70 minut, w połowie pieczenia odwrócić. Od czasu do czasu polewać wytwarzającym się sosem.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz