Szaszłyk z polędwicy (Basturma)
polędwica - 60 dag
cebula - 1 szt.
mąka - 1 łyżka
tłuszcz - 8 dag
pomidory - 2 szt.
grubo posiekany szczypiorek - 1 łyżka
pieprz, sól, ocet
Polędwicę wypłukać, pokroić na około 30 kawałków, zbić lekko tłuczkiem nadając formując okrągłe krążki o grubości około 1/2 cm. Cebulę drobno posiekać. Tak przygotowane mięso, włożyć do naczynia, posypać posiekaną cebulą, pieprzem i solą, lekko skropić octem, przykryć i odstawić na 2—3 godziny.
Przygotować 4 patyczki do szaszłyków. Na każdy patyczek nabijać 6—8 krążków mięsa, (beż cebuli) i oprószyć mąką. Na mocno rozgrzany tłuszcz włożyć mięso na patyczkach, smażyć krótko na dużym ogniu, tak, aby mięso z wierzchu było dobrze zrumienione, a wewnątrz pozostało różowe.
Podawać udekorowane surowymi pomidorami pokrojonymi w plastry i posiekanym szczypiorkiem. Osobno podać ziemniaki, frytki, brukselkę, zieloną sałatę.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz