Wątróbka cielęca z pomidorami
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
wątróbka - 60 dag
koncentrat pomidorowy - 3 dag
cebula - 2 szt.
tłuszcz - 4 dag
śmietana - 1/2 szklanki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wątróbkę starannie wypłukać, pokroić w skośne plastry grubości 1 cm, a następnie w kwadraty 4x4 cm. Cebulę obrać, pokroić w talarki, zrumienić na jasnozłoty kolor. Na mocno rozgrzany tłuszcz, wkładać partiami wątróbkę i szybko obsmażać na dużym ogniu. Usmażoną wątróbkę posolić, oprószyć pieprzem, dodać cebulę, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, śmietanę, wszystko razem wymieszać. Dusić 2—3 minuty pod przykryciem.
Podawać z ziemniakami lub kluseczkami.
Można przygotować i bez pomidorów.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz