Zrazy cielęce bite, duszone z jarzynami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

cielęcina bez kości - 60 dag
tłuszcz do smażenia
mąka - 3 łyżki
włoszczyzna - 30 dag
cebula – 1 szt.
śmietana - 1/2 szklanki
posiekany koperek - 1 łyżką
sól

Przygotowanie: 

Mięso wypłukać i pokroić w poprzek włókien, w skośne plastry. Każdy kawałek mięsa zbić tłuczkiem (najlepiej uformować okrągłe plastry o grubości około 1 cm). Oprószyć solą i mąką. Smażyć na silnie rozgrzanym tłuszczu z dwóch stron na rumiano. Włożyć do garnka (ułożyć jedną warstwę), wlać tłuszcz ze smażenia. Zrazy cielęce podlać wodą i dusić na małym ogniu pod przykryciem. Warzywa umyć, pokroić w grube słupki, włożyć do garnka, dolać trochę wody i dusić razem z mięsem. Uzupełniać wyparowaną wodę. Miękkie mięso, oprószyć resztą mąki, posolić do smaku i zagotować, wymieszać ze śmietaną. Posypać z wierzchu siekanym koperkiem.
Podawać z ziemniakami, kaszą perłową, kaszą krakowską, kluskami kładzionymi lub makaronem.
Zrazy można przygotować i bez śmietany.

pysznie.pl