Szczecińskie paszteciki prostsze niż kiedykolwiek
- Pasztetowa z Borowikami firmy Gzella 2 szt.
- mąka pszenna ½ kg
- mleko 250ml
- drożdże 30g
- cukier 1 płaska łyżeczka
- jajko 1 szt.
- żółtka jaj 2 szt.
- sól ¼ łyżeczki
- masło 1 łyżka
- ser żółty 150g
- olej rzepakowy do smażenia
Z letniego mleka, 100g mąki, drożdży i cukru zrobić zaczyn. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie dodać resztę mąki, jajko, żółtka jaj, sól
i rozpuszczone masło. Ciasto dobrze wyrobić, przykryć i odstawić, żeby podwoiło swoją objętość.
W tym czasie przygotować farsz. Ser żółty zetrzeć na tarce na grubym oczku. Pasztetową podzielić na porcje i każdą obtoczyć w żółtym serze.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać nieduże kawałki, w dłoniach formować prostokątne placuszki. Na środek położyć pasztet z serem i szczelnie zawinąć. Pasztecik powinien mieć kształt walca.
Tak przygotowane paszteciki usmażyć na złoty kolor w rozgrzanym oleju.
Smacznego!
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz