Naleśniki zapiekane z pianą

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

Ciasto:
20 dag mąki
2 jajka
1 szkl. mleka
ok. 1 szkl. wody, piwa lub gazowanej wody mineralnej
1 łyżka oliwy lub topionego masła
2 łyżeczki cukru
szczypta soli
nadzienie:
15 dag marmolady wiśniowej, morelowej lub truskawkowej
piana:
4 białka
10-12 dag cukru pudru
2 dag migdałów
wanilia (lub cukier waniliowy)
Dodatkowo:
masło lub olej do smażenia

Przygotowanie: 

Wymieszać żółtka bardzo dokładnie z mlekiem, wodą i częścią mąki, której należy wsypać tyle, aby ciasto było gęste jak śmietana. Ubić pianę, delikatnie wymieszać z ciastem, dodając resztę mąki, sól i cukier.
Usmażyć naleśniki. Naczynie do zapiekania posmarować masłem. Każdy naleśnik smarować marmoladą, zwijać w rulonik, układać do naczynia. Migdały sparzyć, obrać, pokroić w cienkie płatki, lekko zrumienić w piekarniku. Ubić pianę, pod koniec dodając cukier, wanilię i migdały. Pianą pokryć nadziane naleśniki i zapiec w piekarniku. Wyjąć gdy piana się zrumieni. Podawać gorące.

pysznie.pl