Omlet francuski (1)
01/01/1970 - 01:00
kuchnia polska
Ocena:
Brak głosów
Składniki:
jajka – 4 szt.
masło - 3 dag
woda - 2 łyżki
sól
zielona pietruszka
Przygotowanie:
Świeże jajka wbić do miski, wlać wodę, posolić i rozmieszać ubijaczką do piany. Na średniej wielkości patelni roztopić masło, wlać jajeczną masę. Smażyć na małym ogniu. Omletu nie przewracać na drugą stronę. Patelnię podnieść na chwilę do góry i trochę nią potrząsać, aby omlet się odkleił.
Posługując się drewnianą szpatułką, zwinąć na pól i zsunąć na talerz.
Gotowy omlet jest lekko rumiany od spodu, a na wierzchu ma konsystencję galaretowatą.
- Zaloguj się albo zarejestruj aby dodać komentarz