Omlet ze szparagami

kuchnia polska
Ocena: 
0
Brak głosów
Składniki: 

jajka – 6 szt.
masło - 4 dag
woda - 2 łyżki

szparagi - 50 dag
masło – 3 dag
sól, cukier

Przygotowanie: 

Szparagi umyć, oskrobać skórkę od części dolnej do wierzchołka, związać w pęczki. Włożyć do wysokiego garnka z wrzącą lekko posoloną i pocukrzoną wodą. Gotować, aż będą miękkie, odsączyć. rozwiązać, pokrajać na kawałki 4—5 cm.
Przygotować omlet francuski. Świeże jajka wbić do miski, wlać wodę, posolić i rozmieszać ubijaczką do piany. Na średniej wielkości patelni roztopić masło, wlać jajeczną masę. Smażyć na małym ogniu. Omletu nie przewracać na drugą stronę. Patelnię podnieść na chwilę do góry i trochę nią potrząsać, aby omlet się odkleił. Pokrojone szparagi ułożyć na środku omletu, skropić stopionym masłem. Omlet złożyć na pół, zsunąć przy pomocy drewnianej łopatki. Pokrajać na porcje. Porcje omletu udekorować zieloną pietruszką lub listkami zielonej sałaty.

pysznie.pl